Historia

Marjatila UitamonTupa sijaitsee Keski-Suomessa Multian kunnassa. Multian alue oli alkujaan hämäläisten erämaita. Vakituiset asukkaat tulivat kuitenkin pääasiassa savon suunnalta. Uitamon ensimmäinen pysyvä asukas oli tiettävästi Paavo Rusanen, joka asettui Uitamolle v. 1568. Rusasen jälkeen tilalla oli useita eri omistajia ja se oli ajoittain myös autio. 1900-luvun alussa Rosenlew Oy osti tilan mallitilakseen. Tilan metsänvartijaksi ja tilanhoitajaksi palkattiin Emil Piilonen.

Vuonna 1926 Rosenlew Oy halusi luopua maataloudesta ja myi Uitamosta erotetun Uitamonmäen -tilan Emil ja Vilhelmiina Piilosen pojalle Paavo Piiloselle ja hänen vaimolleen Hiljalle. Heidän jälkeensä tilaa viljelivät Helvi ja Pertti Uitamo (ent. Piilonen) ja nykyisin Yrjö ja Suoma Uitamo. Uitamon perheeseen kuuluvat myös lapset Aino, Kaisu ja Enni.

Uitamonmäen-tila sijaitsee korkealla mäellä kolme kilometriä kirkonkylästä pohjoiseen. Tila on tyypillinen keskisuomalainen yksittäistalo, jossa pellot ympäröivät talouskeskusta. Korkea mäki yhdistettynä ympäröiviin vesistöihin luovat viljelylle suotuisat ilmasto-olosuhteet.

Uitamonmäen-tilalla aloitettiin herukan viljely v. 1975, jolloin Keuruu-Multia alueelle perustettiin yksitoista Marlin sopimusviljelmää. Herukanviljely olikin tilan päätuotantosuunta kahdenkymmenen vuoden ajan. Nykyinen viljelmä muodostuu molempien viljelijöiden kotitiloista sekä vuokramaista. Tilalla viljellään herukoiden lisäksi, varhaisperunaa, omenaa, kuminaa ja ruokohelpiä. Uitamonmäen edullisia viljelyolosuhteita hyödynnetään varhaistuotannossa.

Uitamonmäen -tilan vanhin säilynyt rakennus on 1700-luvulta peräisin oleva sulkanurkka-aitta. Luonnonkivistä ladottu kellari on rakennettu 1800 -luvulla. Vanha päärakennus on rakennettu v. 1849 ja nykyinen päärakennus v. 1964.

Klikkaa kuvaa suurentaaksesi - Pdf 618 kt.